torstai 16. tammikuuta 2014

Mietteitä; hevosen hoitaminen

Pitkästä aikaa vähän "mielipide" tyyppistä postausta kehiin! Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa siitä hevosen hoitamisesta, menen syvällisemmin tuntihevosten hoitamiseen. Itse en ollut/ole mikään täyden kympin esimerkki, ryhdistäydyin paljon loppuvaiheessa kun hoidin tuntihevosia. 
   Vuko joka oli varmaan ensimmäinen tuntihevonen jota hoidin kun omaa! 

Minulle tuli kysymyspostaukseen tällainen kysymys: Onko tallilla mielestäsi hyvät hevosenhoitajat?
Vastasin aika "kauniilla" tavalla että jollain on ja jollain ei. Ikävä kyllä mielestäni on vähemmän niitä jolla on hyvät hoitajat. Niitä jotka hoitavat hyvin niin kumarran heille, he hoitavat oikeasti hyvin sen hevosen, ne hoitavat sitä kun omaa hevostaan. Taas kun ne jotka eivät niin tekevät tallilla kaikkea muuta kun hoitavat sitä hevosta.

Sen tuntihevosen hoitaminen ei tarkoita sitä että sä nopeasti sen harjaat, laitat kuntoon, viet tunnille ja sen jälkeen menet kerhohuoneeseen istumaan kavereiden kanssa. Ei ei todellakaan, siellä kotona voi hengailla ja chillailla kavereiden kanssa. 
Hyvällä hoidolla voi myös saada yksityishevosista hoitohevosia! Kuvassa pikkusiskoni liikutus ja hoitoponi! 

Mitä se sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa että sinä oikeasti tunnet sen hevosen ja rakastat sitä tykkäät hoitaa sitä. 

Ensimmäisenä kannattaa tietty hoitaa se hevonen hyvin kuntoon tunneille, tiedät millon se hevonen menee tunnille ja autat ratsastajan selkään otat sen tunnilta sisään tai autat sen seuraavan tunnin ratsastajan selkään. 

Opi tuntemaan se hevonen korvista häntään. Kaikki ylimääräiset jutut. Kannataa varsinkin ne jalat oppimaan käydä läpi, nimittäin nyt on hokkikausi, meillä seisoo kaikki tuntihevoset kaverin kanssa tarhassa niin riski on suuri. Koska tallityöntekijä ei ehdi käydä niitä läpi. Jos ne ovat vähän lämpimämmät kun yleensä , haavoja löytyy tms. muistathan sanoa ratsastuksen opettajalle!

Aamutallia tehdessä koirillekkin tulee kylmä! :D 

Myös ne varusteet kannattaa hoitaa oikeasti hyvin, ennen tunteja ehtii hyvin tulla aikasemmin purkaa ja pestä ne, tai jos hevonen tulee tuntien välissä sisään kannattaa silloin pestä ne. Minulla itselläni on Skidin varusteiden kanssa sellainen sääntö että kerran kahdessa viikossa pesen kunnolla. 

Kupit voi myös pestä kerran viikossa, Skidi syö kolmea eri mössöä, voitte varmaan arvaa miltä sen kuppi ja seinät näyttävät. Niiden pesemisessä olen ihan älyttömän laiska, onneksi minulla löytyy innokas pikkusisko :D. Mutta meillä kaikki tuntihevoset syö melassia, eli kupit ovat likaisia. 

Tässä kannattaa aina muistaa, jos et ole varma jostain asiasta niin kysy! Minulta voi aina hyvin kysyä tallilla, en pure ja pyrin auttamaan parhaimmalla tavalla, ratsastuksen opettaja, hevosen omistajat ovat myös ihmisiä keneltä kysyä! 

Omia hevosiahan hoitaa aina paremmin, koska sehän on se ikioma. Aina jos olen mennyt tuntuhevosella ja olen vaikka hypännyt niin kylmään aina hevosten jalat hyvin. 

Minua ärsyttää yli kaiken ihmiset jotka ovat netissä(Facebook, blogissaan, instagramissaan) niin omistautuneita tälle. Hauskin on aina kun jotkut laittavat kuvia hevosista ja kirjoittavat kuvatekstiin "it's not a hobby it's a lifestyle" sori nyt vaan mutta mielestäni sitä ei voi sanoa elämäntavaksi kun tulen juuri ja juuri kaksi kertaa viikossa ratsastamaan ja yrität sen jälkeen päästä tallilta pois niin mahdollista kun nopeasti. Ymmärrän todellakin jos jokin koe viikko tms. meneillään. Mutta sitten kun ei ole niin silti on kiire "koulujuttuihin", koska aina mietin miten heidän luokkalaisillaan on sitten aikaa olla tallilla hoitamassa hoitohevostaan ja tehdä muuta. Heillä on vielä samallaiset arvosanat kun toisella. 

Olisi todella kiva jos tekisitte minulle pienen palveluksen! Tulette joku hoitopäivistänne puolitoista tuntia aikasemmin tallille, pesette kamat, menet harjaamaan sen hevosen vähintään 30min ennen, olet sen hevosen kanssa. Laitat sen kuntoon, autat ratsastajan selkään, tunnin aikana peset sen kupit, harjaat harjat. Kun tunti loppuu otat hevosen sisään tai menet auttamaan seuraavan ratsastajan selkään. Jossain vaiheessa käyt syömässä itse, kun olet syönyt menet takaisin talliin siivoat hevosen laatikon/loimilokeron tai jotain muuta mitä sille hevoselle kuluu. Lupaatte estetunnin jälkeen jotenkin hoitaa sen hevosen jalat ja antaa sille rapsutuksen  Jokainen joka tekee näin niin annan muumitikkarin, lähetän vaikka postitse!

Lupaatteko hoitaa hoitaa edes kerran viikossa hoitohevosenne hyvin? Miten hoidetaan toisilla talleilla kun meidän niitä hevosia? Mitä teette tallilla? 

13 kommenttia:

  1. tuoks mullekki muumitikkarin?

    mä oon monta kertaa sanonut, että hoidan Maxia paremmin kuin omaa hevosta. mä oon parin vuoden aikana oppinut tuntemaan sen hyvin, ja huomaan, jos jokin on vialla. tiedän myös sen historiasta suht paljon. nornaalit hoitajathan tekee yleensä ne pakolliset jutut, koska yleensä hoitajat on sen verran nuoria, ettei ne oikeastaan osaa "ajatella" itsenäisesti. meilläkin pikkuhoitajat tekee ne listalla näkyvät jutut, mutta ei sitten oikeastaan sen enempää sen oman hoitohepan hyväksi, koska he eivät tiedä, mitä tekisivät. uskaltaisin sanoa, että Billnäsissä pikkuhoitajatkin hoitaa hommansa aika hyvin ja auttaa aina reippaasti taluttajina tai tallihommissa.

    isompia hoitajia enää harvoin on, koska silloin ostetaan oma heppa, vaihdetaan vuokraratsuun tai aikaa hoitamiselle ei ole. mä taidan olla vanhin hoitaja meiltä. vanhempana tietysti tietää itsekin, mitä muutakin voi tehdä kun ne vakiojutut. jos musta tuntuu, niin laitan Maxille arnikaa jalkoihin ja lämppärit takasiin. jos suojat on rikki vaihdan ne uusiin tai huomaan, jos jossain muussa varusteessa on jotain vikaa. osaan lukea hevosen käytöstä, mä huomaan milloin Max on normaali tai milloin vaikka säikympi/pirteämpi/väsyneempi.

    mä oon pitänyt hirmu tärkeänä sitä, että oppii tuntemaan ne hevosen jalat. uskaltasin melkeen sanoo, että tunnen Maxien ja Vipen jalat yhtä hyvin kuin omat taskuni. jos pienikin juttu muuttuu, huomaan sen.

    nyt tuli kyllä semmonen romaani että XDDDDDDDDDDD nooooooh pointtiakaan en enää tiedä, mut ei se kai mitään haittaa. huippu postaus ;) <3

    VastaaPoista
  2. Tietty mä tuon ;)
    Mut mä tiiän et sä hoidat Maxin ja vipen hyvin :) ne meijän pikkuhoitajat oikeasti istuu vaan kerhijsessä ja riehuu... Meillä kans isot hoitajat tietty tietävät enemmän ja hoitavat tietty paremmin. Mutta se lngelma meillä on että siellä tallilla tehdään kaikkea muuta kun hoidetaan niitä heppoja pikkuhoitajien keskuudessa. Tiettyhän jotkut ovat poikkeuksia ja hoitavat ne hevoset TODELLA hyvinv mutta niitä on harvassa... Toivoisin että tämä herättäisi jotain heidän päässään!
    Thankjuuu

    VastaaPoista
  3. Niin asiaa! Ihmetyttää kun ovat kyllä tallilla, mutta eivät silti hae esim. hevosta tunnilta pois - jotkut eivät edes laita kuntoon enää ensimmäisen tunnin jälkeen.

    Hevosten varusteet on kans usein liian huonosti hoidettu, varsinkin suojia ei selkeästi putsata kunnolla eikä kuolaimia. Hoitajien laiskuudesta kärsii hevonen, joten en voi ymmärtää miten voi väittää hevosta rakkaaksi, mutta sen hyvinvointi ei silti ole selkeästi etusijalla.

    Onneksi sentään pari sitäkin parempaa hoitajaa löytyy :) pikkutytöt voisivat ottaa heistä mallia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tuo on niin totta unohdin kirjoittaa tuosta että hevosta väitetään rakkaaksi ja silti sitä ei hoideta kunnolla! Varsinkin noiden varusteisden hoitaminen minua pännii kaikistya eniten!

      Poista
  4. Täyttä asiaa tää postaus :)! No talli missä käyn on siis ihan yksityistalli, joten olen _todella_ tarkka kaikesta. Ennen ratsastusta (menin kellä tahansa Velkulla, Mököllä tai Dockanilla) näin hokki aikaan tarkistan jokaisen jalan jokaisen hokin, ja jos joku hokki on löysä kiristän sen hokkiavaimella, sillä on tärkeää näin liukkailla keleillä ettö hokit on kondiksessa. Jalkojen tunnusteluun joka puolelta menee aikansa, mutta huomaan jokaisen jos jossain jalassa on pikku ruhjekkin, ja se tietää suoraa tietä huuhtelemaan jalkaa ja laittamaan siihen betadineä/muuta vastaavaa. Joskus saatan vain katsoa pitkään Dockania ja vain katsoa onko sillä kaikki okei. Osaan jo aika hyvin lukea Dockania, vaikka yhteistä polkua ei ole kauaa vielä kuljettu. Tallilla ollaan yleensä vain kahdestaan Ninan kanssa, joten kaikki aika menee vain varusteiden/tallin/hevosen huoltoon, enkä edes tunne sellaista tunnetta kun ei tekisi mitään. Pesen suitset _joka_ käyttö kerran jälkeen, satulan harvemmin mutta aina sateen jälkeen ja pesen huovat ja suojat silloin kun likaantuvat. Tarkkailen myös usein Dockanin ilmettä esimerkiksi laittaessani satulaa/suitsia tai kun puhdistan kavioita. Huomasin yhdessä vaiheessa Dockanilla olevan hieman selkä jumeja vasemmalla puolella, mutta hierojan ja linimentin avulla kaikki oli taas hyvin. Mielestäni hoidan aika hyvin, vaikka parannusta saisi olla jokaisessa osa-alueessa. :)

    Silloin kun olen seikkailut Hangon tallilla, olen huomannut kerhiksen olevan aikamoisessa käytössä.........:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Jep, minä käyn myös kahdella läheisellä yksitysitalleilla niin siellähän aina yrittää korjata kaikki jälkensä. Tarkistaa kaikki tavarat, pestä ne mahdollisimman hyvin jne. Vielä kun yksi niistä on 4 hevosen talli niin siellä olen vielä tarkempi!

      Poista
  5. Totta toi ! Ja munkin pitäis ryhdistäytyy noitten hevosten hoitamiseen ja voin sanoa että mulle tuli enemmän inspiraatiota tästä hevosen hoitamiseen! Kiitos Eki!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Mutta vaikka sait inspiraatiota niin sehän ei takoita parempaa hoitamista.. Mutta lupaatko että teet tuon minun "haasteen" :)?

      Poista
    2. Juu lupaan, tottakai! :) Ja tarkotin että tästä niinkun tekstistä sain enemmän inspiraatiota hoitamiseen :)

      Poista
  6. Niin asiaa, AAMEN!
    Valitettavasti nykyajan kulttuuri on mennyt siihen suuntaan, että hevonen on vain se väline jolla ratsastetaan. Huolto unohtuu usein. Olen yrittänyt verrata hevosta "tietämättömille" esim. luistimiin. Ruosteiset terät eivät li'u, mutta huolletut toimivat paremmin ja käyttö ikääkin kertyy enemmän. Eli niin lyhykäisyydessään jos jokainen laittaisi edes puoli tuntia lisää aikaa hevosen hoitoon, niin se auttaisi jo paljon.
    Toinen ikävä seikka mikä löytyy on mielestäni se että hoitohevosia haalitaan enemmän kuin jaksetaan hoitaa. Panostaisivat yhteen hevoseen, oppisivat tuntemaan sen kuin taskunsa ja sitä kautta loisi luottamuksen joka on molemminpuolista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä myös vähän mietin sitä että miksi yhdellä tytökllä on 4 eri hoitohevosta 4 eri päivänä? Vaikka yksi hänen hoitsuista on vapaa kaikkina muina päivinä?

      Poista
  7. Lupaan maasta kuuhun ja takaisin että teen kaikki nuo jutut jotka mainitsit äsken! Toedän itse että olen huono hoitja ja yleensä jos kusyn niin kysyn todella huonolla omatunulla ja joskus jopa hävettää tulla hoitamaan kun ei osaa! Joskus tekee vain mieli vajota maan alle ka hävitä mutta aina olen jotenkin pysynyt kasassa vielä.. Tekee mieli joskus olla poissa kuukauden tai kaks koko tallista kun on niin perseestä hoitamaan!! Tältä minusta vain tuntuu ja jos teet väärin niin aina otan kaiken paineen enkä päästä sitä pois!! 😭 sori kun tuun tänne valittamaan mutt lupaan että teen nuo kaikki viikossa niin ehkäpä joku ilahtuisi! 😌

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista