torstai 25. lokakuuta 2012

48# Pari sanaa kypärättömyydestä ja muusta

Eräs lukija oli pyytänyt että kirjoittaisin taas tällaisen ns. mielipide postauksen. Niin päätinpä nyt kirjoittaa vähäsen kypärän käytöstä, jalkojen hoidosta.

Juuri tänään kun käytiin kaverini kanssa maastossa ja puheeksi tuli jotain kypärän käytöstä. Mielestäni se asia on 110% oma päätös meneekö kypärällä tai ei. Kunhan vain ei riko tallin sääntöjä että jos tallilla on kypäräpakko niin meneekin ratstamaan kypärättä. Sanon näin suoraan että jos meidän tallilla saisi ilman kypärää ratsastaa, niin kyllä minä sinne selkään eksyisin ilman sitä. Mutta hypätessä minun mielestäni kannattaa käyttää, koska se voi olla sen verran vaarallista touhua että siinä voi tapahtua mitä tahansa, onhan tuokin oma päätös.

Skidillä varmaan uskaltaisin mennä kypärättä milloin tahansa koska se on usein aika pomminvarma heppa. Brenda taas, njah pientä vääntöä kentällä juu mutta enemmän ratsastusta niin ei. Se on sen verran säikky ja voi hyppiä joka suuntaan, milloin tahansa.
Tiettyhän minä kypärän käyttöä suosittelen jokaiselle. Mutta tämä on niin oma asia mitä sille pääkopalle tekee niin siitä ihan turha vinkua muille.

Seuraava asia on taas ne jalat.
Itse hoidan jalkoja sen mukaan mitä olen oppinut. Eli että Skidille käyn kylmäämässä ihan jääkylmällä vedellä, joka jalkaa kylmään n. 5min. Sen jälkeen laitan linimenttiä tai msm:ää. Laittaisin sille varmaan lämppärit, mutta Tiettyhän sen pitää olla sellainen jolla repii kaiken pois jaloista jos jätät ne edes hetkeksi päälle. Jos on kylmemmät ilmat niin laitan sille Ice Wrapit jalkaan, eli kylmäsuojat, niitä rakastan <3. Ja sen jälkeen msm tai linimentti. Kylmään usein vain estetreenien tai kovan koulutreenin jälkeen. Joskus rankemmin maaston jälkeen.

Brendan jalat ovat taas niin huonossa kunnossa niin hoidan niitä erityisen hyvin, kylmään niitä melkein joka ratsastuksen jälkeen. Sille taas laitan kylmäys systeemit, annan niiden olla päällä n.10min sen jälkeen laitan todella vahvaa arnicaa, annan jalkojen kuivua ja sen jälkeen yöksi päälle lämppärit. Talvella sillä käytetään myös Ice Wrappeja.

Meillä muutenkin yleisesti hoidetaan kaikilla hevosilla jalkoja todella hyvin, kaikki ratsastuskoulun hevosilla kylmätään jalat ja laitetaan linimenttiä estetunnin jälkeen, joillekin laitetaan lämppärit yöksi.

Haluan kuulla teiltä että "hoidatteko" hevostenne jalkoja? Hoidetaanko teidän ratsastuskoulun hevosilla jalkoja? Miten hoidatte jos hoidatte?

Mitäs piditte? Kommentoikaa ihmeessä! Ja teenkö tällaisia lisää koska pari aihetta olisi valmiina.

Ps. Tiedän että Tiialla on melkein samanlainen postaus..

9 kommenttia:

  1. ei se kypärättömyys oo enää oma asia kun oot neliraajahalvaantunut ja täysin muiden armoilla ;) monet ei tota mieti ennen kun tosiaan oikeesti tipahtaa sieltä selästä. mutta hyvä postaus kuitenki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se mielestäni. Koska kaikki päättää omasta kehostaan..

      Poista
  2. Hyvä postaus kun laitoit sun mielipiteen niin selvästi esille! Itse kuitenkin oon sitä mieltä, että hevosethan on pakoeläimiä ja vaikka oisi kuiiinka luotetttava heppa alla niin eihän sitä koskaan tiedä milloin se saattaa oottaa ja lähteä syystä tai ilman :/ ja jalkojen hoidostakin, että tottakai mielläkin hoidetaan jalkoja aina tarpeen mukaan mutta liiallinen linimentinkäyttökin voi tietty turruttaa jalkoja, siksi mä itse rajoitan aika lailla mm. linimentin käyttöä. Ehkä oikein rankan kouluvalkun jälkeen kylmään jalkoja 10min vedellä ja sitten linimenttiä ym. ja arnikaa selkään jos on ollu selkä jumissa ym . :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki ne hevoset ovat pako eläimiä, mutta sehän on jokaisen päätös että uhkaako henkensä vai ei. Ja Linimenttiä käytän harvemmin kun MSMmmää

      Poista
  3. Sillon kun minulla oli oma hevonen, kylmäsin jalat hyppäämisen jälkeen vedellä ja laitoin ihan tavallista linimenttiä ja lämpöpintelit. Hevoseni oli terve jaloistaan eikä niissä ollut koskaan edes turvotusta, joten hoito oli lähinnä ennaltaehkäisevää :)

    VastaaPoista
  4. Niin kauan kun olet alaikäinen ja/tai vanhemmistasi riippuvainen, kypärän käyttö ei todellakaan ole oma asiasi. Vanhempasi (ja yhteiskunta) maksavat sitten kulut, kun loukkaannut vakavasti tai jopa kuolet onnettomuustilanteessa ilman kypärää. Valitettavasti jotkut oppivat arvostamaan elämää ja terveyttä vasta siinä vaiheessa, kun vahinko on jo käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, mutta tuohan on jokaisen päätös. En ikinä mene ilman kypärää, koska tallillamme ei saa. Ja se on ihan hyvä koska ratsastuskoulussa pyörii nuorempia tyttöjä.

      Poista
  5. Oon samaa mieltä että kypärän käyttö on jokaisen ihan oma asia. Itsekkin kyllä käytän kypärää, mutta esim laitumelle ratsastaessa en sitä käytä. Ja sama laitumella hypitään usein hevosen selkään ilman kypärää. : )

    VastaaPoista
  6. De finns en haaste åt dig i min blog! :)

    VastaaPoista