keskiviikko 16. tammikuuta 2013

70# Erikoispostaus

Moikka! Minulla on tuo kysely tuossa sivussa erikoispostauksista, vastatkaa siihen ihmeessä!
Nyt jo on tullut niin paljon ääniä tuolle talliesittelylle niin teen sen nyt!



Elikkä Skidi ja Brenda asuvat Hankoniemen Ratsastajien tallilla, eli Hangossa Hanko on pieni kaupunki suomen eteläisimmässä kärjessä. Talli sijaitsee aika asuin alueen vieressä mutta ei liian lähellä sentään ;).

Tallilla on 22 tallipaikkaa + 3 kesäkarsinaa. Tallin karsinoista 4 täyttävät uudet EU kriteerit, mutta uusi talli on jo suunnitelmissa. Tallilla on ratsastuskoulu toimintaa, ratsastuskoululla on 12 hevosta ja ponia, kaikki ovat hyvin koulutettuja ja kilttejä. Tunti hevosia löytyy pienistä shettiksistä, isoihin puoliverisiin ja jykeviin suomenhevosiin.

Tallilla on 2 kuivaushuonetta, yksi kerhohuone missä hoitajat voivat syödä, satulahuone, kaurahuone, ulkona ja sisällä olevat pesupaikat ja vessa.


Satulahuoneessa(kuva 1) on jokaiselle hevoselle yksi suitsipaikka(kuva 2), satulapaikka(kuva 4), yksityisillä on omat kaapit missä tavarat säilytetään (kuva 3) ja tuntihevosilla laatikot, missä on harjat, suojat ja päiväkirjat(kuva 2 alhaalla olevat laatikot). Yksityisten kaapit (tuossa kuvassa Skidin siisti... kaappi) ovat mielestäni ihan sopivan kokoiset niissä saisi kylläkin olla yksi hylly lisää, kun pikkusiskonkin on pakko pitää tavaroitaan siellä. Muutenkin satulahuone saisi olla hitusen suurempi mutta näinkin menee! (:

Tallilla löytyy 2kpl kuivaushuoneita, sisä ja ulko. Sisä kuiviksessa pidetään tietty sisäloimia ja ulkokuiviksessa ulkoloimia. Sisäkuiviksessa kaikilla hevosilla(paitsi 4 yksityisellä) on omat lokerikot missä voivat pitää sisäloimia, eli fleece, kuivatus ja muut tarpeettomat. Ulkokuiviksessa kaikilla on ykimääräiset ulkoloimet, eli sade ja toppaloimet. Jos hevonen ei kesällä nyt vaikka käyttäisi toppaloimea niin se videään tallin vintille odottamaan pakkasia. Jokaisella hevosella tulee olla loimitusohjeet karsinan ulkopuolella pienissä lappusissa, tässä esimerkkinä Skidin tämänhetkinen :
Skidin loimitus:
Sisällä: Tummansininen Hansbo toppaloimi tai oranssi toppaloimi
Ulos: Enemmän kun -10 Eskadron kaulakappaleellinen toppaloimi, mutta jos lämpimämpää niin High Neck Hansbo ulkoloimi.
Ulkoloimi tulevat sisäloimen päälle. Skidillä on valmiiksi siäloimi päällä. Loimet roikkuvat tangolla.

Tuohon kuuluu laittaa juuri ne mitä hevoselle tulee päälle ja aina hevosella pitää olla valmiiksi seuraavan päivän loimi karsinan ulkopuolella roikkumassa tai siellä missä niitä tallissa säilytetään. Brendalla lukee aika samallaisesti, sillä vielä varoitetaan että kannattaa mielummin laittaa loimi ulkona tai käytävällä päälle.


Talleja on 3 erillaista on ns. isotalli, pikkutalli ja uusitalli.
Isossa tallissa(kuva1) asuu 13 hevosta siellä karsinat eivät ole mitään suuria, siellä hevoset ovat max 165cm korkeita. Pikkuponi karsinoita löytyy 2kpl. Tallin yhteydessä on satulahune, rehuhuone, heinien säilytys ja turpeen säilytys. Tässä tallissa asuu 4 yksitysitä ja muut tuntihevosia.

Pikkutallissa(kuva 2) on 4 karsinaa joista 3 on "keskikokoisten" hevosten karsinoita, kun neljännes on shetlanninponi karsina.

Kuva 3 on uusitalli, se on kaikista uusin, siinä on suurimmat karsnat ja sehän tarkoittaa että siellä asuu suurimmat hevoset myös. Siinä on myös sisäpesupaikka joka on huono, siinä saa hätätapauksessa pestä hevosen haavoja, tai mihin lie vettä tarvitsee. Siinä saa harjaa ja laittaa hevostaan kuntoon, mutta se on ensisijaisesti tarkoitettu eläinlääkäreille ja kengittäjille. Tämän tallin hevoset säilyttävät loimensa kaapissa minkä näette tuossa kuvassa ihan perimmäisenä käytävällä, kätevää koska niin laiska kun olen niin en jaksa kävellä muualle hakemaan Skidille loimea ;).


Nuo ovat ulkokarsinoita, ne ovat käytössä kesällä, otetaan tallillemme aina kesäisin vuokralaisia. Tuossa on 3 karsinaa ensimmäinen ovi tännepäin on varasto. Kaikki nuo karsinaa ovat isoja, en muista kuinka suuria, mutta niin että sinne mahtuu Skidin kokoinen hevonen hyvin asumaan. Nuo eivät ole mitenkään lämpöeristettyjä, tai erikoisempia, mutta mielelläni pitäisin hepan siellä kesällä.


Kenttiä on 2kpl, tämä on ns. yläkenttä ja toinen on alakenttä. Alakentästä ei ole kuvaa koska sieltä on aidat revitty, kaadettu puita koska siihen rakennetaan uusi kenttä. Mutta tämä kenttä on 30x50, tässä pohja on niin surkea että juuri ja juuri astun siihen Skidin kanssa. Mutta uusi kenttä on tulossa kunhan tämä lumi sulaisi. 
Maneesista ei ole nyt kuvia, mutta se on todella pieni 20x40, siellä kyllä pystyy hypätä ja ratsastaa helposti, siellä pohja uusittiin syksyllä 2012 ja sinne on tulossa GeoPad sellaisia juttuja, mutta siellä pytyy nyt myö hyvin mennä. 


Tarhoja on 12, kesäisin 13. Mikään ei ole postimerkkitarha paitsi 2 yksi sairastarha ja toinen isompi hiekkatarha, kaikki isoja ruohopohjaisia tarhoja. Tallilla ei ole laitumia, eikä mitään tarhoja missä on polviin asti ruohoa. Mutta sopivasti naposteltavaa ruohoa löytyy. Mikään hevonen ei tarvii olla sisällä puolet päivästä niin että tarhat ei riittäisi. Melkein kaikilla hevosilla on kaveri tai kokonainen lauma, siinä omistaja saa ihan itse päättää että onko hevonen yksin vai laumassa. 
Jos on hyvä ilma puolet hevosista syö ulkona ja saa ulkoilla koko päivän. Jos haluaa että hevonen tulee sisälle syömään päiväruokia ja menee ulos takaisin niin sopii. Ja jos haluu että hevonen on sisällä iltapäivän niin sopii. 
Entinen tuntiponi Ässä
Tallin henkilökunta on osaavaa ja ovat olleet kauan hevosten parissa. Kertovat heti jos ovat huomanneet erikoista hevosen kanssa, tai onko loimia mennyt rikki. He auttavat monessa asiassa ja jos tarviit apua esim.ruokinnan kanssa niin auttavat siinäkin !
Tuntiponi Dina

Tuntihevonen suokkiruuna Riku
Eipä ollut tallista muuta! Tykkään todella paljon ja Skidi viihtyy todella hyvin!
                       

1 kommentti:

  1. Se maneesi on kyllä tosi pieni, mutta yllättävän hyvin siellä mahtuu kisatakkin ja ainakin mua helpottaa kun esteet on varmasti tosi loogisesti niin ei oikeen voi erehtyä radasta. :D

    VastaaPoista